Επιστροφή στην εργασία μετά τις διακοπές !

Στη φωτογραφία οι χαρούμενες φυσιογνωμίες εργαζομένων που επιστρέφουν στη δουλειά…

 

Κάθε τέλος Αυγούστου το ίδιο ζήτημα ανακύπτει. Επιβάλλεται η επιστροφή στην εργασία και η περίοδος των διακοπών αποτελεί πολύ γρήγορα μακρινό παρελθόν.

Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε τη δεδομένη δυσφορία που συνοδεύει την επιστροφή στη δουλειά μας;

Αρχικά, όποιος θέλει να πιστεύει πως το εργασιακό περιβάλλον υπερέχει της περιόδου των διακοπών θα διαψευστεί άμεσα και έντονα. Μπορούμε όμως να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα : Επιστρέφουμε σε ένα βάσανο (δουλειά) ή σε μία κατάσταση που μπορεί να έχει πολλές ευχάριστες πλευρές;

 

Η δουλειά μας προσφέρει την ευκαιρία να επιστρέψουμε σε μία ρουτίνα. Η ρουτίνα δεν είναι απαραίτητα χρωματισμένη με αρνητική χροιά. Η νόρμα μας είναι οικεία, σίγουρη, ασφαλής και μας ενσωματώνει σε διεργασίες αποδεκτές με στόχο την βέλτιστη απόδοση. Κάποια πράγματα που συχνά φαντάζουν βαρετά, μέσα από την επαναληπτικότητά τους μπορεί να είναι και πυλώνες σταθερότητας. Τα πρόσωπα στον εργασιακό μας χώρο, ακόμη κι αν δεν μιλάμε για την πλειοψηφία αυτών, είναι γνώριμα, συμπαθή και με κάποιους πιθανώς έχουμε και ζεστές φιλικές σχέσεις, οπότε και η επανασύνδεση μαζί τους είναι ευχάριστη. Με βάση και τις τρέχουσες συνθήκες δεν πρέπει να λησμονούμε και το απόλυτα θετικό γεγονός του να έχουμε εργασία για να επιστρέψουμε σε αυτήν.

 

Υπάρχουν κάποιες συγκεκριμένες τεχνικές για την πλέον ομαλή επιστροφή από τις διακοπές στην εργασία;

 

Καλό είναι να οργανωνόμαστε λίγες ημέρες πριν, έτσι ώστε σταδιακά και ομαλά να μπαίνουμε σε διαδικασία επανόδου.

 

Ωφέλιμο, αν και όχι πάντα εφικτό, είναι το κενό διάστημα από τις διακοπές μέχρι την πρώτη μέρα στη δουλειά. Η απότομη επάνοδος δυσκολεύει την προσαρμογή, σκεφτείτε το προηγούμενο απόγευμα να μουσκεύετε τα πόδια σας στη ζεστή και φιλόξενη θάλασσα και σε 15 ώρες να φοράτε τα επαγγελματικά σας παπούτσια και να είστε στη δουλειά…

 

Σημαντική είναι επιπλέον και η αντίληψη για τη συνέχεια. Σαφώς και είναι περισσότερο οδυνηρό να ορίσουμε ως οριστικό τέλος των όμορφων , ξέγνοιαστων στιγμών αυτή την επιστροφή από τις διακοπές. Ας φροντίσουμε να είναι μια άνω τελεία, και να έχουμε ανοιχτό μυαλό για να ξεκλέψουμε κάποιες ώρες ξεγνοιασιάς σε κοντινό προορισμό έστω και για σύντομο διάστημα.

 

Καλό θα είναι να αποφύγουμε την παγίδα του «φιλότιμου». Τι είναι αυτό; Επιστρέφοντας, έχοντας περάσει όμορφα, έχουμε γεμάτες μπαταρίες και όρεξη για νέες προκλήσεις και καταλήγουμε σε υπερανάληψη υποχρεώσεων και υπερφιλόδοξα σχέδια με σίγουρη την αποτυχία και τη συνεπαγόμενη ματαίωση και αυτομομφή . Λίγα, εφικτά και εφαρμόσιμα σχέδια είναι προτιμότερα.

 

Η καλή οργάνωση βοηθά, ας είμαστε προετοιμασμένοι για τις πρώτες ημέρες ή και ώρες ακόμη της επανόδου μας σε ρυθμούς εργασίας ώστε να μην βιώνουμε χαοτικές εσωτερικές καταστάσεις επειδή η συγκέντρωσή μας είναι ελλιπής.

 

 

Το μοίρασμα σκέψεων και συναισθημάτων , ο σαρκασμός και ο αυτοσαρκασμός ακόμη περιςσότερο, σε φιλικό και συναδελφικό επίπεδο διευκολύνει την αποδόμηση της δυσφορίας που συνεπάγεται η εγκατάλειψη του τόπου της απόλαυσης και της ξεγνοιασιάς. Μιλάμε, μοιραζόμαστε, ακούμε, συμμετέχουμε σε πειράγματα και χιουμοριστικές απόψεις για εμάς και τους άλλους και ξεχνιόμαστε πιο εύκολα.

 

 

Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν πιάσει, φαντασιωθείτε απλά τις επόμενες διακοπές σας, δεν αργούν!

 

 

Μία υποσημείωση για τη συγκεκριμένη χρονιά όπου η επιστροφή έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το μέλλον είναι άγνωστο, μάλλον αρνητικές εξελίξεις προδιαγράφονται, οι συνθήκες είναι πρωτόγνωρες με τηλεργασία, με υποχρεωτική χρήση μασκών, αποστάσεις, φροντίδα για αποφυγή νόσησης από την COVID 19 …

Σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα, αλληλεγγύη, φροντίδα για την ίδια ην εργασία μας, ενδιαφέρον για τους συναδέλφους μας και προσήλωση στις οδηγίες προφύλαξης. Είμαστε εδώ και ελπίζουμε να είμαστε εδώ και σε ακόμη καλύτερο πλαίσιο και του χρόνου…

 

 

Καλή επιστροφή!

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.